Faydalı Bilgiler

iPhone’u Hızlandırma Yolları

  • 0 Comment
  • 21 Mayıs 2013
About Hakan Demirel

Özel bir şirkette Front-end Developer olarak çalışmakta. Twitter üzerinden @hakandemirel hesabını takip edebilir yada hakandemirel.com adresinden daha fazla bilgi alabilirsiniz.

Social Links

iPhone’unuzu Temizleme ve Hızlandırma Yöntemleri

Bir kaç gündür bu konuda araştırma yapıyorum ve güzel sonuçlar elde ettim, şikayetçi olan arkadaşlara belki faydası dokunur düşüncesiyle paylaşıyorum.

Bir çok iPhone uygulaması hafızada çevrimdışı dosya tutmakta, örn; facebook, instagram, foursquare vb. Bu uygulamlar belirli bir süre sonra (kullanıma göre) telefonunuzun hafızasını ciddi şekilde doldurmaya ve uygulamaları açmaya çalıştığınızda yavaşlamaya neden oluyor. Bu dosyaları temizlemek ve hızlandırmak için bir çok uygulama ve yöntem denedim fakat son denediğim işlemler gerçekten işe yaradı. Önceden facebook uygulamasını açtığımda 15-20sn kadar bekliyordum, bağlantımın wifi yada 3g olması farketmiyordu. Aynı şekilde instagram ve foursquare uygulamalarında da sıkıntı yaşıyordum.

Kesinlikle uygulamadan önce yedekleme yapmanızı öneririm, ne olur ne olmaz sonuçta elektronik bir cihaz. Anlatımlarım tamamen internetten edindiğim bilgiler doğrultusundadır. Kesin sonuç alacaksınız diyemiyorum çünkü kullanıma göre değişiyor fakat denemenizde fayda var diyebilirim.

Ayrıca bu işlemleri JailBreak’siz telefonumda yaptım, JailBreak’li telefonlar için daha güzel uygulamalar ve yöntemler vardır diye düşünüyorum.

Test edilen iPhone modeli; iPhone 4, 16GB, iOS 6.1.3

1- Öncelikle kullanım miktarınızı kontrol edin, çünkü tavsiye edilen boş alan %10 civarında. Kontrol etmek için Ayarlar > Genel > Kullanım menüsüne gidin, bu bölümde Saklama Alanı başlığı altında ne kadar boş yer var ne kadar kullanılıyor öğrenebilirsiniz. Ayrıca yüklü uygulamaların telefonunuzda kapladığı alanıda öğrenebilirsiniz. Boş alan az ise öncelikle gereksiz, kullanmadığınız uygulamaları silmekle işe başlayabilirsiniz. (ana ekranda uygulamanın üstüne basılı tutarak çıkan çarpı işaretine basıyorsunuz)

2- İnternet geçmişinizi temizleyebilirsiniz. Uygulamalar ve safari kullanımınıza bağlı olarak bu da kullanım alanınızı etkilemektedir. İnternet geçmişinizi, çerezleri ve gereksiz verileri silmek için; Ayarlar > Safari  menüsüne giriyoruz. Öncelikle Tarihçeyi Sil sonrada Çerezleri ve Verileri Sil seçeneğini kullanıyoruz.

3- AppSotre çok yavaş açılıyor ve kasılıyor. Ayalarlar > Gizlilik > Konum Servisleri > Sistem Servisleri(sayfanın en altında)Uyg. için Genius seçimini kapatın. Çünkü her AppStore’a girmeye çalıştığınızda bu özellik hem uygulamalarınız kontrol ediyor (size öneride bulunmak için) hem de bulunduğunuz konum bilgisini alıyor. Bu da AppSotre’un yavaş açılmasına ve çalışmasına neden oluyor. Ek olarak bu alanda Türkiye’de kullanılmayan ve pek işe yaramayan özelliklerde bulunmakta (seçime bağlı)Konum Tabanlı iAd’ler, Pusula Ayarlama, Trafik seçeneklerinide kapalı konuma getirebilirsiniz.

4- Gereksiz çalışan uygulamaları kapatmak. Home tuşuna iki defa üst üste bastığınız zaman çalışan uygulamaları görebiliyoruz. Açılan bölümde uygulamanın üstüne basılı tutarak açık uygulamaları kapatabilirsiniz.

5- Kullanmadığınız yada artık dinlemediğiniz video, müzik ve podcast’leri silerek hem yer açabilir hemde bu dosyalar ulaşmak için açtığınız uygulamaların daha hızlı açılmasını sağlayabilirsiniz.

6- Fotoğraflarınızı temizleyin. Çok fazla fotoğraf saklıyorsanız bilgisayarınıza yedeklemekte fayda var. Hem alandan kazanırsınız hemde albümlere göz atmak istediğinizde daha hızlı erişebilirsiniz.

7- Pil tasarrufu etmek için, gereksiz uygulamaları kapatabilir, parlaklığı %70 civarına çekebilir ve gereksiz uygulama uyarılarını kapatabilirsiniz (önr; Foursquare uyarıları)

8- Gereksiz uygulama artıklarından kurtulun. Bu artıklar facebook, Instagram, Foursquare, twitter vb uygulamaların kullanım yoğunluğuna göre saklama alanınızı doldurmakta ve uygulamların açılmasını yavaşlatmaktadır. Bu artıkları temizlemek için iki önerim olacak, birincisi iPhone uygulaması diğeri ise bilgisayarınıza kurabileceğin bir yazılım. Benim önerim bilgisayara kuracağınız yazılım. Hem daha hızlı hem de daha kesin sonuç elde edebiliyorsunuz.

İlk seçeneğimiz iPhone uygulaması iCleaner. Bu uygulamayı AppStore’dan 0.99$’a indirebiliyorsunuz. Fakat bu uygulamanın dezavantajı hem yavaş çalışmakta hemde telefonu gereksiz yere meşgul etmekte, ayrıca bataryanızı fazla kullanıyor. Bu uygulamada iki seçenek bulunuyor birincisi Hızlı temizleme, ikincisi Güvenli temizleme. Hızlı temizleme bende ortalama 15dk kadar sürüyor, Güvenli temizleme ise 1.5 saat civarında. Uygulamayı indirmek için https://itunes.apple.com/tr/app/icleaner-for-iphone-ipad-ipod/id599923235?mt=8 linkini kullanabilirsiniz.

İkinci seçeneğimiz ise PhoneClean programı. Bu programı hem windows hemde mac işletim sisteminde kullanabiliyorsunuz. En önemli özelliği bedava olması, ayrıca çok hızlı ve telefonu gereksiz yormuyor, meşgul etmiyor. Programı yükledikten sonra ufak bir tarama yapıyorsunuz, tarama sonuçlarına göre hangi uygulama ve kullanım artıklarını bulduğunu listeleyebiliyorsunuz ve sizin onayınıza göre bu dosyaları hızlı bir şekilde silebiliyorsunuz. Programın windows versiyonu için; https://www.imobie.com/product/phoneclean-setup.exe(x86/x64) linkini, mac versiyonu için ise https://www.imobie.com/product/phoneclean-mac.dmg linkini kullanarak indirebilirsiniz.

9- Son olarak ram tazelemeye ve uygulamaların ne kadar batarya kullandığı hakkında bilgi veren Battery Doctor uygulamasını öneriyorum. Bu uygulamayıda https://itunes.apple.com/us/app/battery-doctor-must-have-battery/id615987910?mt=8 linkinden telefonunuza ücretsiz olarak indirebilirsiniz.

Not: Yazdıklarımı iPad ve iPod Touch modellerinde de deneyebilirsiniz.

Bütün bu seçeneklerin dışında tabi bir de Restore seçeneğimiz var. Bu işlemide iTunes üzerinden yapabilirsiniz. Fakat eski yedeği geri yüklediğiniz zaman pek bir hızlanma göremeyebilirsiniz. En güzel yöntem yeni bir iPhone olarak işlem yapmayı seçmektir. Fakat bu seçenekte de Rehberiniz ve SMS’lerinizin gitme ihtimali çok yüksek.

Umarım işinize yarar ve faydasını görürsünüz.

Leave a Comment