Konu Dışı

Fırat – “eneee” (Karikatür Kitapları)

  • 0 Comment
  • 10 Ağustos 2011
About Hakan Demirel

Özel bir şirkette Front-end Developer olarak çalışmakta. Twitter üzerinden @hakandemirel hesabını takip edebilir yada hakandemirel.com adresinden daha fazla bilgi alabilirsiniz.

Social Links

Fırat, Uğur Gürsoy tarafından yaratılmış ve hâlâ Uykusuz adlı mizah dergisinde yayımlanmaya devam edilen bir karikatür kahramanıdır. Karakter gerçek hayattan örneklerle sentezlenmiştir. Genel karakter özellikle de günümüz çocuklarını andırır. Karikatürlerde yetişkinlerin sadece bacakları görünür.

Fırat; yaramaz, televizyon kurdu bir çocuktur. Yaklaşık 4-5 yaşlarındadır. Yaşına rağmen fiziksel olarak yaşıtlarından çok küçüktür, kumandayı iki eliyle tutmaktadır, telefon ahizesiyle hemen hemen aynı boydadır. Annesi Gülsüm ile sürekli çatışır. Şabaniye en sevdiği filmdir. Genellikle izlediği filmlere “Komedi Şakası Filmi” der. “Yek yea”,”enneee”, “yaaaa”, “Allah’ım Yarabbim ya”, “bana 100 puan, herkese 0 puan”, “komedi şakası filmi”, “hayaletli adam”, “herkesi ben yendim”, “en birinci ben oldum” gibi sözleri en bilinen sözleridir.

Karakterler

Fırat: Ana karakterdir. Çok küçük olduğundan annesi ona “nohuttan oğlan” der. Her alanda kendini birinci görür. Televizyon filmlerine, özellikle Kemal Sunal’ın ünlü Şabaniye ve Tosun Paşa filmlerine bayılır. Kendince yarattığı tuhaf oyunlarda “birincilik teli” birinciliği almışlığı vardır. Canı sıkıldığında “Hayaletli Adam” dediği kurgusal arkadaşıyla konuşur. Çok çabuk sinirlenir. İnatçı bir çocuktur. Banyo yapmayı hiç sevmez. Çoğu bölümde annesinden tokat yer.

Gülsüm: Fırat’ın annesidir. Fırat gibi çok çabuk sinirlenir. Bir kez bile yüzü görünmemiştir, sadece bacakları görünür. Fırat’a sinirlendiği zaman tokat atar.

Tahsin: Fıratlar’ın alt komşusudur. Fırat’ın oyun arkadaşıdır ve yine Fırat gibi kendini birinci görmektedir.

Bahattin: Fırat’ın üst mahalleden arkadaşıdır. Serseri bir tipi vardır. Kulak arkasında sigarayla dolaşır. Yetişkin erkek ayakkabısı giyer. Fırat’ı sigaraya o alıştırma girişimler olumuştur. Bazı bölümlerde çalıştığı görülmektedir. Mahallesinde lakabı “Sümüklü Bahattin”dir. Abisinin askerden taramalı tüfek getirmesi ve aşık olduğu kızı kaçırmak en büyük hayallerindendir.

Köksal: Fırat’ın sadece bir bölümde çizilmiş olan kuzenidir. Çok iridir ve güreşmeyi sever.

Hakan: Fırat’ın arkadaşıdır.

Güngör: Fırat’ın oturduğu apartmanın altındaki berberdir.

Hayaletli Adam: Fırat’ın kafasında yarattığı kurgusal arkadaşıdır. Fırat, hayaletli adamla konuşur ama çoğu zaman pek ciddiye almaz.

Gülmekten kendimiz alamadığımız, söyledikleriyle, dayak yemeleriyle bizi bizden alan gülmekten yerlere yatıran, gözlerden yaş getiren insancık fırat’ın iki tane de karikatür kitabı bulunmakta. İlk defa okuyacaklara önerim, takipçisi olanlarında arşivlerinde yer etsin diye upload ettim, buyrunuz… eneee bunlar okunur ki.

https://yadi.sk/d/Ur4Ffo9ygzxQo

Güncelleme: 01.06.2015

Leave a Comment