Faydalı Bilgiler, Slider

FCP, DCL ve PSI nedir?

  • 0 Comment
  • 11 Mayıs 2018
About Hakan Demirel

Özel bir şirkette Front-end Developer olarak çalışmakta. Twitter üzerinden @hakandemirel hesabını takip edebilir yada hakandemirel.com adresinden daha fazla bilgi alabilirsiniz.

Social Links

FCP, DCL ve PSI nedir? 2018 yılının başında Google’ın PageSpeed algoritmasında yeniliğe gitmesi ile birlikte aramıza bazı yeni kriterler katıldı. Bunlar FCP ve DCL olarak adlandırılıyor. Öncelikle PageSpeed sayfasında geçen bazı terimlerin anlatmaya çalışacağım.

PSI: PageSpeed Insights – Sayfa Hızı Trendleri
FCP: First Contentful Paint – İlk İçerik Boyaması / Web site içeriği gelmeden, içeriklerin geleceği alanların boyanması anlamına geliyor. Örneğin CNN’in web sitesine girdiğinizde anlık olarak aşağıdaki görüntü gelmektedir, tabi bu internet hızına göre değişeceği için bu görüntüyü hiç göremeyebilirsiniz.

DCL: DOM Content Loaded – Yüklenen DOM İçeriği / Yüklü stil ve görüntü beklemeden kaynak ayrıştırılı ve içerik yüklenir.

Görüntülenecek Chrome Kullanıcı Deneyimi Raporu’ndan (CrUX) alınan veriler içeren PageSpeed ​​Insights. PSI iki metrik rapor eder: İlk İçerikli Boya (FCP) ve DOMContentLoaded (DCL).

Her metriğin (FCP veya DCL) medyan değeri, CrUX raporu tarafından izlenen sayfalarla karşılaştırılır. Her metrik, dağılımın nereye düştüğüne bağlı olarak bir kategoriye atanır:

Hızlı : Bir sayfanın her metriği hızlıysa. Metriğin medyan değeri, tüm sayfa yüklerinin en hızlı üçüncü sırada.
Yavaşça : Bir sayfanın herhangi bir metriği yavaşsa. Metriğin medyan değeri, tüm sayfa yüklerinin en yavaş üçüncü sırada.
Ortalama : Diğer tüm vakalar. Metriğin medyan değeri tüm sayfa yüklerinin ortasındadır.
Genel bir hız puanı, her bir metriğin kategorilerine bakarak hesaplanır:

Sayfa Yük Dağılımı bölümü, bu sayfanın FCP ve DCL ölçümlerini CrUX veri kümesindeki dağılımını gösterir. Her metriğin dağıtımı üç kategoriye ayrılır: Hızlı, Ortalama ve Yavaş. Bu Dağıtımlar da haftalık olarak güncellenir.

FCP, DCL ve PSI nedir?

Sayfa performansının ağdan bağımsız yönleri: sunucu yapılandırması, bir sayfanın HTML yapısı ve harici kaynakları kullanma resimleri, JavaScript ve CSS olarak arama yapar. Önerileri uygulamak sayfanın göreli performansını geliştirmelidir. Bununla birlikte, sayfanın mutlak performansı bir kullanıcının ağ bağlantısında sessiz olmak istemektedir.

Hız performansı çeşitli faktörlerden etkilenir, ancak ikisi en önemlisidir:

Engelleme turlarını oluşturun; engelleyen kaynaklar sunmak için gidiş-dönüşler gereklidir. Sayfa en çok sayfadan sayfaya Görüntülendi Engelleme, Sayfa Hız Tepkileri Büyük bir optimizasyon gecikmesine sahip olacak bir sayfa düşünün. Geliştirici, açılış sayfasının yönlendirilmesini önler, işleci engelleyen JavaScript ve CSS’yi ortadan kaldırır, tarayıcı önbelleğini kullanır, görünür içeriği önceliklendirir ve optimizasyon için sunucu yanıt süresi kurallarını azaltıyor olabilir .

Yanıt boyutu, yanıtın toplam boyutu (HTML ana kaynakları ve tüm alt kaynaklar dahil). PageSpeed ​​Insights, tepki gövdesinin çoğunun sıkıştırma ya da küçültme nedeniyle olabileceğini düşünür.

Leave a Comment