Konu Dışı

İlk Engelleme İnternet Cafelere

  • 0 Comment
  • 24 Mayıs 2011
About Hakan Demirel

Özel bir şirkette Front-end Developer olarak çalışmakta. Twitter üzerinden @hakandemirel hesabını takip edebilir yada hakandemirel.com adresinden daha fazla bilgi alabilirsiniz.

Social Links

BTK tarafından 22 Ağustos’ta hayata geçirelecek internet sansürünün (sözde filitreleme) ilk kurbanları şimdiden internet cafe’ler oldu.

BTK internet cafe’lerin kullanmış olduğu yazılımlara güncelleme getirerek mevcut olan engelli siteler listesine 1milyon yeni adres ekledi.

Hatta adresler arasında Google, BBC News, Dailymotion, Facebook, Ebay ve Amazon olduğu için bir süreliğine internet cafe’lerde bu sitelere giriş yapılamamış.

Asıl korkulan ise internete direk giremeyeceğimiz yani aradaki bir denetleme üzerinden internete bağlanabileceğimizdir. Sistemin başında bulunan kişilerin kendi kişisel isteklerine görede yönlendirebileceği bu sistem ile internete girme konusunda Türkiye çok büyük sıkıntı çekecektir.

Fakat ne hikmetse bu kadar büyük bir özgürlük engelini televizyon kanalları bile yarım yamalak ele almakta hatta çoğu kanal bu konu ile ilgili haber yapmamakta. Tamamen hükümetin himayesi altına girmiş kanallar ise böyle bir olayın faydalarından bahsetmekte.

Yetkililerin çıkıp yaptığı açıklamalarda filitrenin çocuklar ve aile ahlakı açısından iyi olacağını fakat standart paket seçenlerin günümüzdeki şartlardan çok sapmayacağını söylüyor ama asıl anlamamız gereken biz istediğimiz zaman değil onlar istediği zaman internet sitelerine erişebileceğiz ve asıl sorunda budur.

Sonuç olarak, BTK’nın yeni politikası Türkiye internetini tamamen kontrol altına almak üzerine kurulu ve bunu yapmalarına da gün gün yaklaşıyoruz. BTK istediği siteyi sebepsiz olarak standart paketin veritabanına ekleyecek ve kullanıcı tepkisi oluştuğunda hata olmuş açıklaması yaparak siteyi tekrar açacak. Tabii ki bu durum sadece büyük internet siteleri için geçerli olacak, bildirim yapılmadan engellenen ufak sitelerin ise başvuracakları resmi bir başvuru noktası olmayacak ve ancak araya birilerini sokarak tekrar sitelere erişim sağlanabilecek. Ne yazık ki kısa süre sonra yaşayacağımız durum bundan ibaret.

Leave a Comment