Konu Dışı

500 yıllık mektup: Eski zamanlar çok da güzel değil

  • 0 Comment
  • 10 Ağustos 2010
About Hakan Demirel

Özel bir şirkette Front-end Developer olarak çalışmakta. Twitter üzerinden @hakandemirel hesabını takip edebilir yada hakandemirel.com adresinden daha fazla bilgi alabilirsiniz.

Social Links

Fransa’nın Paris Saint-Germain kentinde kanalizasyon çalışmaları sırasında 500 yıl önce yazılmış olduğu ortaya çıkan bir mektup bulundu. Mektup o döneme ait yanlış bilgileri de gün yüzüne çıkardı.

İşte o mektuptan bazı satır başları;

”Pislik içinde yüzüyoruz”

”Bu mektubu yazmamdaki öncelikli amaç bir zaman sonra insanların günümüz şartlarını unutup ileriden geriye manasızca gitme isteklerini önlemek, mesela ”o dönemin kıyafetleri ne güzelmiş ya, keşke o eski zamanlarda yaşasak” diyen kızlar olabilir. Yapmayın bunu, zaten topu topu iki kıyafetimiz var onu da yıkamak çok zor, banyo desen ayrı bir konu; bir küveti doldurup pislik içinde yüzüyoruz sonra da temizlendik diye kendimizi kandırıyoruz ayrıca yerli yersiz şapka kullandığımızdan kafamız da pişiyor, çoğumuz kel, diğerlerinin de saçları çok komik.”

”Dişimizi berberler çekiyor”

”Dönemimizin bir diğer önemli fenalığı da tıbbın gelişmemiş olması. ”Artık tıp gelişti, acımıyor” diyorlar ama yalan daha geçen gün gittim dişimi çektirmeye, yıl olmuş 1500 halen berberler kerpetenle  diş çekiyor, bu mu ilerlemiş tıp! İnsanlar gripten, nezleden ölüyor burada daha dün arkadaşı nezleden gömdük.”

”Her gece elimizde meşaleler cadı cadı diye bağırmamız gerekiyor”

”Her gece başka bir cadı ortaya çıkıyor. Halk olarak toplanıp, kızgın sloganlar atıp, elimize de meşaleler alıp cadının evine gitmemiz ”cadı cadı” diye bağırmamız gerekiyor. Nedense hep de geceleri gidiyoruz cadılara, bir gün de gündüz gitsek meşale falan uğraşmasak… Cidden bunaldım bundan cadı yak yak nereye kadar? ayrıca kediler de cadıymış onları da yakıp kesiyoruz, her yer fare oldu yemek yiyemez oldum.”

Ancak mektup tamamen olumsuzluklardan da ibaret değil, bunlar da dönem hakkında bilinmeyem diğer gerçekler;

”Kendi yaptığım parfümlerim var”

”Parfüm kullanımı yaygın günümüz Fransa’sında fakat bunun nedeni sadece pis kokuları engellemek değil, ben seviyorum güzel kokuyorlar.  Ayrıca parfümcülük büyük bir mecra, herkes bu konuda ihtisas yapmak istiyor, bizzat ben de ilgileniyorum kendi yaptığım parfümlerim var. Esasında bu durumun nedeni işsizlik, ne yapacak bir şey ne de diğer işsiz arkadaşlarla oturup kurtarılabilecek bir ülke var… milliyetçilik de daha ortaya çıkmadı, of çok sıkıcı ya.”

”Neden kakamızı pencereden aşağı atalım”

”İleride bazı kesimler bizi kötülemeye çalışacak, eminim buna. Mesela fötr şapkalarımızı farklı yönlere çekebilirler. ”O dönemdeki Fransızlar kakalarını pencereden aşağıya attıklarından, korunmak isteyenler fötr şapka giyerdi”, ”Fransızlar yerdeki pisliklere basmamak için topuklu ayakkabıyı icat ettiler” gibi uyduruk hikayeler anlatılabilir, bunların hepsi yalan. İyi ki icat ettik topuklu ayakkabıyı, kadına ayrı bir hava veriyor… kabul ediyorum, çok temiz değil sokaklar fakat neden kakamızı pencereden aşağı atalım? manyak mısınız?”

Leave a Comment