Web2.0 adı altında başlayan yenilikçi web kültürü web dünyasının hızlı bir şekilde değişmesine neden oldu. Bununla birlikte xhtml, css, div gib terimlerde webci dediğimiz alemde yayılmaya başladı. Değişen teknolojinin temel taşlarından birisi Css. Nedir bu Css? Aslında yıllardır var fakat biz neden şimdi öğreniyoruz?
Evet Css uzun zamandır web dünyasında var fakat destekleyen tarayıcı sayısı az ve sınırlıydı. Fakat teknolojininde ilerlemesi ile tarayıcılar artık çok daha hızlı yeniliklere destek verebiliyor.
Öncelikle css nedir onu öğrenelim.
HTML bize metin biçimlendirme alanında çok geniş olanaklar sunar. CSS, uzun yazılışıyla Cascading Style Sheets, veya Türkçesiyle Stil şablonları ise bunu bir adım daha öteye götürür, bize sayfalarımız için global şablonlar hazırlama olanağı verdiği gibi, tek bir harfin stilini; yani renk, font, büyüklük gibi özelliklerini değiştirmek için de kullanılabilir. Bu tekniğin en önemli özelliği kullanımındaki bu esnekliğidir.
Bir web sayfası içerisinde zaten estetik kuralları gereği yüzlerce renk ve font kullanmayız. Genelde birbiriyle uyumlu birkaç renk ve birkaç font kullanırız ki, bunları her sayfada ayrı ayrı tekrar belirtmek yerine CSS yardımıyla bir sefer tanımlayıp bütün web sayfamızda kullanabiliriz.Bu şekilde güncelleme yaparken de onlarca sayfayı değiştirmekten kurtuluruz.
CSS kodları HTML kodlarının içine yazılırlar. Türüne göre body veya head bölümlerinde yer alabilirler. Bunların dışında harici CSS dosyaları oluşturulup bunlar gerektiğinde HTML belgesi içerisinde çağırılabilirler.
Hemen hemen her konuda olduğu gibi CSS konusunda da Microsoft Internet Explorer ve Netscape farklı yorumlar ortaya koyarlar. Bu noktada her iki tarayıcının da aynı/benzer yorumlayacağı kodlar yazmak en uygunudur.