Konu Dışı

Yüzlerce site yayınlarını durduruyor! – SOPA

  • 0 Comment
  • 17 Ocak 2012
About Hakan Demirel

Özel bir şirkette Front-end Developer olarak çalışmakta. Twitter üzerinden @hakandemirel hesabını takip edebilir yada hakandemirel.com adresinden daha fazla bilgi alabilirsiniz.

Social Links

Yayında olan yüzlerce site yarın (18.01.2012) greve gidiyor. SOPA (Çevrimiçi Korsanlığı  Önleme Yasası) ile dünya çapında bir çok web sitesi oylanacak.
Türkiye’den de Alternatif Bilişim Derneği, sansüre sansür, incisözlük ve elma+alt+shift’inde aralarında bulunduğu siteler, bu küresel eyleme destek verecek.

Amerika’da internet özgürlüğünün devlet eliyle tamamen sona erdirilmesi anlamına gelen SOPA yasa tasarısının kabul edilirse Türkiye’de ki filitre uygulaması şeklinde bir çok site engellenecek ve kapatılacak. İnternet özgürlüğünün kısıtlanmasına ilk karşı çıkanlardan biri Jimmy Wales (Wikipedia) oldu. Jimmy Wales’in yaptığı açıklamaya göre yarın Wikipedia 24 saatliğine kendini kapatıyor.

Bu arada Wikipedia’nın haricinde yine tepki amacıyla ekran karartmasına gideceğini resmen duyuran bir diğer önde gelen site ise, dünyanın en popüler sosyal web servislerinden birisi olan Reddit oldu. Reddit de 12 saat süreyle ‘kapalı olacaklarını’ beyan etti.

SOPA (Stop Online Piracy Act) Nedir?

Devletin, internet üzerinde tam bir hakimiyet kurması projesi olarak gösterilen SOPA ile birlikte devlet, telif haklarına aykırı hareket eden veya korsan yayıncılık yapan web sitelerine erişimi engelleme gücüne sahip olacak olmasının yanısıra yine bu siteler üzerinde işleyen ödeme sistemlerine (örn. Paypal) ve hatta bu sitelere reklam veren tüm firmalara dahi hükmetme yetkisine sahip olacak. Bu bağlamda dilerse reklam verilmesini engelleyecek yahut da ödeme kanallarına hizmeti durdurmalarını emredecek.

İşin en can alıcı noktası ise bugün başını Facebook ile Youtube’un çektiği tüm video paylaşım sitelerinde telif haksız binlerce videonun yayında olması. Hal böyleyken, SOPA’nın kabulü demek, devletin tüm bu yayınları, neredeyse her koşulda (bu durumu öne sürerek) erişime kapatma yetkisine sahip olması demek.

Leave a Comment