Konu Dışı

Google +1

  • 0 Comment
  • 1 Nisan 2011
About Hakan Demirel

Özel bir şirkette Front-end Developer olarak çalışmakta. Twitter üzerinden @hakandemirel hesabını takip edebilir yada hakandemirel.com adresinden daha fazla bilgi alabilirsiniz.

Social Links

Google, arama teknolojisini sosyal etkileşimler ile güçlendirmekte olduğunu gösteriyordu ve bu alanda yaptığı çalışmaların son ürünü Google +1‘i dün internet dünyasına tanıttı.

Google +1, arama sonuçlarını kişisel öneriler ile güçlendirmek üzere geliştirilen tek tıklamalık bir düğme. Tıpkı Facebook’un beğen (like) düğmesi gibi. Arama sonuçlarına iliştirilen +1 butonu, şu anda tüm tercihler açık olarak kaydedilmek üzere, hangi aramaların işe yarar ve paylaşmaya değer olduğunu gösteriyor. Google bağlantılarınızın (Buzz, Gmail vs..) tercihlerinin önem taşıdığı bu sosyal arama etkileşimi Google profil sayfanızda da yayınlanıyor.

Aslında +1, Google’ın ürünlerinin tek noktaya toplanmış bir hali. Yıldızlı sonuçlar ve Google bağlantılarımızın paylaşımlarını arama altyapısına dahil eden Google, +1 ile daha basit ve bütünleşik bir yapı ortaya koymuş.

Google, arama sonuçlarına eklediği sosyal etkileşim düğmesi +1‘in web sitelerine de dahil edileceği söylenmiş, hatta bir ön kayıt formu da oluşturulmuştu. Bu konuda henüz çalışan bir örnek görememiştik fakat Google’ın hesaba katmadığı bir şey oldu ve Yvo Schaap adlı genç Hollandalı Google +1 düğmesini açığa çıkardı.

Blogundan anlaşıldığı kadarıyla meraklı bir yazılım geliştiricisi olan Schaap, Google’ın yeni oyuncağını biraz karıştırmış ve +1 düğmelerini bulmuş. Yatay ve dikey olarak iki şekilde sitesine yerleştirdiği +1 düğmesinin çalıştığını ve Google profili ile bağlantılı olduğunu söylemiş.

Yandaki ekran görüntüleri Schaap’ın bulmuş olduğu +1 düğmelerine ait ancak şu anda +1 düğmesinin kendisi görmek mümkün değil. Çünkü haberin hızla yayılmasıyla Google bu açığı kapatarak +1 düğmesinin web sitelerinde görüntülenmesini engellemiş, en azından bir başkası bulana kadar.

Google’ın aramalar sosyal bir şeyler kattığını biliyoruz, bazı bloglar bunu fazlasıyla Facebook’un beğen butonuyla karşılaştırdı ama görünüşe göre +1 düğmesi Buzz düğmesinden pek de farklı değil. Sadece buradan alınan sonuçlar arama sonuçlarına dahil edilecek gibi duruyor.

Aslında arama sonrasında içeriği görmeden, +1′i kullanmayı düşünmeyenler için ziyaret edilen web sitesinden bu hakkını kullanması işe yarar kabul edilebilir. Ama bunun Buzz paylaşımlarını Google’a dahil etmekten ne farkı var anlamış değilim.

Kısacası eğer Google +1′i düğmesini sadece bunun için kullanacaksa çok meraklanmamıza gerek yok. Yok, bu etkileşimi Facebook gibi web sitelerinde kullanacaksa bir kaç meraklı yazılımcıya daha ihtiyacımız var..

Leave a Comment

Previous Post

Vee Fizy açıldı!

Next Post

Fiat EcoDrive