Grid Service (gs), Media Temple (mt) kullanıcılarının genellikle tercih ettiği en ucuz reseller hizmetidir.
Bu hizmeti kullananlar farketmişlerdir (mt)’nin diğer hizmetlerine oranla biraz daha yavaş ve kısıtlıdır. Fakat https://kb.mediatemple.net/ adresini detaylı bir şekilde inceleyecek olursak aslında kısıtlama değil de güvenlik açısından bu şekilde olduğunu ve yetkili bir biçimde nasıl işlem yapacağımızı öğrenmiş oluruz.
Gelelim en büyük külfet olan yedekleme işlemlerinin (mt)’nin (gs) hizmetinde nasıl yapılacağına.
Öncelikle yapmamız gerekn şey;
Account Centre‘a giriş yapmak daha sonra Server Administrator bölümüne girerek “SSH option:Please enable for SSH access” bölümünü Enable konumuna getirmek.
Bu işlemden sonra bağlantı kurmak için gerekli olan bir SSH arayüzüne ihtiyacımız var bunun içinse Putty‘i kullanabilirsiniz. Putty kullanımı ile ilgili gerekli bilgilerede buradan ulaşabilirsiniz.
Şimdi gelelim SSH üzerinden nasıl yedekleme yapılır.
Web dosyalarınızı yedeklemek için öncelikle SSH ile login olmalısınız. Login olduktan sonra kullanacağınız komut;
cd /home/#####/data
daha sonra burada dosyaları yedekleyeceğiniz bir klasör oluşturmak ve bu klasöre izinler vermelisiniz. Bunun için kullanacağınız komutlar ise;
mkdir sites-backup chmod sites-backup
Klasörü oluşturduktan sonra kullanılabilir hale getirmek için;
touch sites-backup.sh chmod +x sites-backup.sh
Daha önce açmış olduğumuz klasörün içine girer aşağıda ki kodu kendinize uyarlayıp komut ekranına yapıştırın ve çalıştırın.
#!/bin/bash today=$(date '+%d_%m_%y') echo "* Performing domain backup…" tar czf /home/#####/data/sites-backup/DOMAIN_"$today".tar.gz -C / home/#####/domains/DOMAIN # Remove backups older than 7 days: MaxFileAge=7 find /home/#####/data/sites-backup/ -name '*.gz' -type f -mtime +$MaxFileAge -exec rm -f {} \; echo "* Backed up…"
Bu basit komut ile oluşturduğunuz klasöre yedekleme işleminiz tarih etkieti ile yerleştirilir ve tar.gz uzantılı bir dosya olarak kaydeder. Ayrıca ayarlamalarınız sayesinde ve gereksiz kirliliğin önüne geçebilmek için yedekleme işlemini 7günden eski olan yedek dosyalarını siler.. Yedek işlemini doğrulamak için panelinizden file maganer yardımı ile onaylayabilirsiniz. Eğer gerekli komutlar elinizde varsa Account Centre’dan cron script kullanarak yedekleme işleminide gerçekleştirebilirsiniz.
Web dosyalarını yedekledikten sonra gelelim mySQL yedeğinin alınmasına.
Bu işlemler içinde kullanacağınız komutlar aşağıda ki gibidir. Komutların hepsini kopyalayıp yine SSH ekranında çalıştırmanız yetecektir. Gerekli bilgileri Server Guide bölümünden de bulabilirsiniz (mysql kullanıcı adı, şifre, local bilgileri vb).
#!/bin/sh ############################# SQLHOST="internal-db.s#####.gridserver.com" SQLDB="db#####_NAME-OF-DATABASE" SQLUSER="USERNAME" SQLPASS="PASSWORD" SQLFILE="DATABASENAME_$(date '+%d_%m_%y').sql" LOCALBACKUPDIR="/home/#####/data/db-backup" ############################# echo "* Performing SQL dump…" cd $LOCALBACKUPDIR mysqldump -h $SQLHOST --add-drop-table --user="$SQLUSER" --password="$SQLPASS" $SQLDB > $SQLFILE # Remove backups older than 7 days: MaxFileAge=7 find /home/90929/data/db-backup/ -name '*.sql' -type f -mtime +$MaxFileAge -exec rm -f {} \; echo "* Backed up…" exit
Bu şekilde mySQL için bir yedekleme dosyası oluşturur ve 7 günden eski olan yedekleri de siler.