Faydalı Bilgiler

Markdown Nedir?

  • 0 Comment
  • 4 Ekim 2017
About Hakan Demirel

Özel bir şirkette Front-end Developer olarak çalışmakta. Twitter üzerinden @hakandemirel hesabını takip edebilir yada hakandemirel.com adresinden daha fazla bilgi alabilirsiniz.

Social Links

Markdown internet çağı için, yazmayı kolaylaştıran, hızlandıran yeni bir yazım aracı. Düz yazı yazarken bir yandan da yazıyı şekillendirebileceğiniz, bunun için ekstra kelime seçmenizi yada mouse kullanmanızı gerektirmeyen müthiş bir yöntem diyebilirim. Yazdıklarınızı kolaylıkla bir blog paylaşımı, web sayfası veya forum yorumu formatına dönüştürmenize imkan sağlayan Markdown ile HTML kodu yazmanıza gerek kalmadan içerik oluşturabiliyorsunuz.

Blog yazmak veya web sitesi kurmakla ilgilenmiyorsanız bile Markdown eşsiz özellikleri ile günlük hayattada çok işinize yarayacak. Dikkatiniz dağılmadan yazı yazmak, akılda kolay kalan biçimlendirme yöntemleri, sıkça aradığınız etiketleri belirlemenizi ve temalarını dilediğiniz gibi değiştirebilmenizi sağlıyor.

Markdown’ın özel yazılım sistemi (hashtag’ler, eğik çizgiler, alt çizgiler ve yıldız işaretler vb.) sayesinde hızlıca kelimelerin yazı tipini kalınlaştırabilir, meddelerden oluşan listeler yapabilir ve bağlantılar yaratabilirsiniz. Kısa bir başlangıç eğitiminden sonra uygulamaların yazım sistemlerinin, HTML kodu yazmaktan ve her gün kullandığımız klavye kısayollarından çok daha kolay olduğunu göreceksiniz. Öyle ki bazı editörler ellerini klavyeden kaldırmaya gerek duymadan Markdown ile uzun içerikleri kolayca hazırlayabiliyorlar.

Markdown bize düz yazılar yazarken aslında formatlı bir biçimde yazmamızı sağlıyor. Böylelikle düz yazıyı alıp tekrar HTML kodlarına çevirmenize yada şekillendirmenize gerek kalmıyor.

Örneğin; yazının öncesindeki bir boşluk otomatik olarak <p> yani satır olarak algılanır, böylece yazdığınız yazıları tekrar <p></p> tagının içine almanıza gerek kalmaz. Bir alt satıra geçmek için yazının sonuna iki boşluk bırakmanız (space) yeterlidir. Bu ve bunun gibi bir çok kolaylık sağlayacak Markdown vakit alan yazı işlerini hafifletecek gibi görünüyor.

Leave a Comment